Denna buskros blir ca 0,8-1,3 m hög och blommar tämligen rikligt med doftande, krämvita enkla blommor under juni-juli. Rosen har påträffats på flertalet ställen i landet och är känd från tidigt 1900-tal, men ursprunget är dock okänt. Lokala namn på rosen är "Frösörosen", "Jämtlandspimpinellen", Morbror Carls ros" och "Nils"
Genbanksaccessionen samlades in på Frösön i Storsjön, Jämtland. Ulla Oscarsson, boende på Frösön, berättar att rosen hämtades från parken vid Frösö sjukhus och planterades i en privat trädgård i mitten av 1970-talet. 'Frösö' har sannolikt vuxit länge i parken som anlades på 1910-talet. Sjukhuset är numera rivet, men delar av parken finns kvar. År 1960 fick Öjebyns försöksstation i Piteå plantor från Frösön för provodling i Piteå. Några ytterligare detaljer om rosens historik på Frösön har inte gått att finna.
Från Strömsund i Jämtland berättar Harriet och Kjell Person att de har 'Frösö' i sin trädgård sedan manga år. Karin Karlsson, som är född på garden i Strömsund, minns rosen från sin barndom, en vacker vit ros som doftade mycket gott. Karin är nu 80 år fyllda och har sitt hem i Stockholm, men återvänder varje sommar till Strömsund och sina barndomstrakter. Det har inte varit möjligt att få fram säkra belägg för vilket år 'Frösö' planerades i Karin Karlssons trädgård, men det är högst troligt att det är hennes föräldrar som planterade rosen i samband med att huset var nybyggt 1943.
Läs mer i boken "Rosarvet i Nationella genbanken" av Lars-Åke Gustavsson och Henrik Morin.