Tillbaka till sökresultatet

BILDER

Randkavel

Object

link to gallery
Licens: <mediaLicense> Licens
Typ <itemType> Objekt/föremål
Datering <presTimeLabel> 1910 - 1930
Föremålsbeskrivning <itemDescription>
  • Vid bakning av tunnbröd kavlas degen först ut med randkavel. Randkaveln tar med sig mjölet och man slipper deg som fastnar. Den har ursvarvade ränder som fylls med mjöl och sedan tar det med sig när man kavlar. Det är praktiskt för att de tunna kakorna inte ska fastna
    på bakbordet.
    Därefter används kruskaveln att göra mönster.

Föremålsbeskrivning <itemDescription>
  • Cylinderformad med tvärgående ränder längs ytan.
    Handtag på vardera sida. Runt en av dem är en lädersnodd bunden för upphängning.

    Litteratur: Keyland, Nils, Svensk Allmogekost, Svenska teknologföreni...

    Visa hela
Händelse <context>
  • Produktion 1910-01-01 - 1930-01-01 .
  • Användning 1910-01-01 - 1940-01-01 i Sverige.
  • Accession 1984-05-17 i Mellerud Älvsborg, Mellerud, Dalsland, Västra Götaland, Sverige av Stens Antik.
Material<itemMaterial>
Trä
Teknik <itemTechnique>
  • SVARVAT
Nyckelord <itemKeyWord>
  • Bakning
  • Husgeråd
  • Kavlar
Mått <itemMeasurement>
  • Diam: 65.0 mm.
  • Längd: 620.0 mm.
sakord<itemName>
Randkavel
Ämne <subject>
  • Kulturhistoria
Klassifikation <itemClassName>
  • Matberedning i hemmet (OU 252)
Samling <collection>
  • S14UM Kulturhistoriska samlingen
preciserat sakord <itemSpecification>
Identifikationsnummer <itemNumber>
Rättigheter för metadata <itemLicense> Licens
Källa <presOrganization> Bohusläns museum
Källa <url>

Teknisk data