Föremålsbeskrivning <itemDescription> |
-
Huvudliggaren: "Kötthake, från Arjeploug sn, Pite lappmark, Lappland. Lappska: tjuopsem. L 0,385 m (38,5 cm) Af järn, smidd. Upptill försedd med ögla och två hak, midtpå spiralvriden och nedtill försedd med tre klolika spetsar. Dylika redskap 'begagnas för att uppstaga kött ur den öfver elden hängande grytan samt för att under kokning hålla köttet under vattnet, genom att fastsätta gaffeln i kött...
Visa hela
Huvudliggaren: "Kötthake, från Arjeploug sn, Pite lappmark, Lappland. Lappska: tjuopsem. L 0,385 m (38,5 cm) Af järn, smidd. Upptill försedd med ögla och två hak, midtpå spiralvriden och nedtill försedd med tre klolika spetsar. Dylika redskap 'begagnas för att uppstaga kött ur den öfver elden hängande grytan samt för att under kokning hålla köttet under vattnet, genom att fastsätta gaffeln i köttet, ställa den i lodrät rigtning och sätta något af haken mot grytgrepen'." Bilaga: "Köttgaffel 'tjuopsem', (Arjeplog) begagnas för att upptata köttet ur grytan och för att vid olika vattenmängd hålla köttet under vattnet genom att fasthålla gaffeln i köttet, ställa den i lodrät rigtning och sätta någon af hakarna mot grytan."
Stäng
|