Den 20 augusti 1781 inträffade en av de mest omfattande olyckorna i svenska flottans 500-åriga historia. I kraftig dimma gick linjeskeppet Prinsessan Sophia Albertina med stor kraft på ett grund utanför den nederländska ön Texel i de södra delarna av Nordsjön. Nästan alla i besättningen omkom.
1989 anmälde en privatperson att han hade hittat resterna av ett äldre skepp utanför ön Texel. Han hade dykt på platsen eftersom ett fiskenät hade fastnat i något, och väl där fann han ett skepp som var slaget i bitar och utspritt över ett område på botten. Det dröjde sedan fram till 1996 innan nederländska motsvarigheten till Riksantikvarieämbetet, RCE, undersökte fyndplatsen men vraket förblev oidentifierat. År 2002 genomfördes nya dykningar och nu kunde en skeppsklocka bärgas. Klockan var gjuten i Sverige och tillhörande ett örlogsfartyg. Efter en del efterforskningar kunde man säga att det funna skeppet sannolikt var Prinsessan Sophia Albertina. Dessa misstankar stärktes ytterligare år 2004 när dendrokronologiprover tog i samband med nya dykningar på vraket. Undersökningarna visade att timret som skeppet var byggt av hade avverkats omkring år 1750, plus/minus 6 år. Dessutom bärgades ett antal föremål som tillsammans med skeppsklockan och dendrokronologiprovet föranledde forskarna att fastställa fartygets identitet. De bärgade föremålen konserverades och magasinerades av RCE.
Under våren 2020 blev Statens maritima och transporthistoriska museer (SMTM) erbjudna de föremål som bärgats från vraket. Under 2022 registrerades samlingen hos Marinmuseum.
Fyndplats: 147D, : bredvid fly av ankare 246.