Ovalt skålformat kärl tillverkat av ek. På kanten är ett upphöjt stiliserat fågelhuvud utsparat.
Betsad in- och utsida. Oval fotring. Kanten har ett rundat nedsänkt parti (att dricka från?).
Insidan har mörknat på grund av användning.
Ett flertal längsgående sprickor.
Fågelhuvudet är defekt.
Litteratur: Nylén, Anna-Maja, Hemslöjd, Håkan Ohlssons förlag, Lund, 1978, s. 357.
Ur handskrivna katalogen 1957-1958:
Ölgås av trä
L. 42; största Br. 24 cm; omålad. Ngt sprucken.
Lappkatalog: 67
Hugo Hallgren var son till salteriidkaren och handelsmannen Johan Jacob Hallgren och Emelia Gerle. Företaget började sälja brissling på 1850-talet och 1864 startade man konservfabrik på Gullholmen som senare döptes till J. J. Hallgren & Söner. Sönerna var Gustav Richard, f. 1858 och Oscar Hugo, f. 1867. Här introducerades flera nyheter inom ansjovisindustrin, bl a Sveriges första skinn- och benfria delikatessill. Företaget var också först med att lägga in ansjovis i hermetiskt slutna kärl av bleckplåt. 1898 köptes Hallgrens konservfabrik upp av det nybildade storföretaget AB Sveriges Förenade Konservfabriker (SFK). 1901 flyttade Hugo Hallgren till Ellös där han startade en ny konservfabrik.
För uppgifter om förvärvet, se UM5155.