Sexkantig ostform täljd ur ett trästycke med skuren botten.
Nio avrinningshål i botten varav ett är i mitten.
Trasig på två ställen runt kanten och lagad med ett järnband.
Ägarinitialerna "BOS" inskurna under botten. Skadedjursangrepp.
Se bild i Lychou, Kerstin "Hemslöjd & Folkkonst i Bohuslän", Warne förlag AB, Partille 1996, sid 87 (formen som halvvägs täcks av en duk).
Litteraturanvisning: Ränk, Gustav, "Från mjölk till ost", Berlingska boktryckeriet, Lund 1966.
Ur handskrivna katalogen 1957-1958:
Stor ostform "BOS" inristat i botten
D. c:a 27-28, H. c:a 7,5 cm; 6-kantig, skuren ur ett enda trästycke, 0 genomghål. Trasig, maskäten.
Lappkatalog: 53
Hugo Hallgren var son till salteriidkaren och handelsmannen Johan Jacob Hallgren och Emelia Gerle. Företaget började sälja brissling på 1850-talet och 1864 startade man konservfabrik på Gullholmen som senare döptes till J. J. Hallgren & Söner. Sönerna var Gustav Richard, f. 1858 och Oscar Hugo, f. 1867. Här introducerades flera nyheter inom ansjovisindustrin, bl a Sveriges första skinn- och benfria delikatessill. Företaget var också först med att lägga in ansjovis i hermetiskt slutna kärl av bleckplåt. 1898 köptes Hallgrens konservfabrik upp av det nybildade storföretaget AB Sveriges Förenade Konservfabriker (SFK). 1901 flyttade Hugo Hallgren till Ellös där han startade en ny konservfabrik.
För uppgifter om förvärvet, se UM5155.