Dalahäst i vitt.
En dalahäst är traditionellt en rödmålad, stiliserad trähäst som tillverkas framför allt i Nusnäs, Mora, i Dalarna. Grimma och selar brukar målas med mönster i vit och blå färg. Förutom i rött förekommer den nu också i alla tänkbara grundfärger. Under 1900-talets första halva var engelskt rött eller blymönja mest förekommande som grundfärg eftersom detta skulle påminna om färgen på den bruna hästen, och vitt eller ljusgrått med inslag av blått på bland annat benen och i fläckar på kroppen som skulle påminna om den apelkastade skimmeln.
Dalahästen fick representera Sverige på världsutställningen i New York 1939 och har sedan dess varit en ofta använd symbol för Sverige.
Tillhör Sven Hemdals samling. Sven Hemdal samlade hästar redan som ung. Fadern var åkare i Nässjö och sonen red och tyckte allt som hade med hästar att göra var roligt.
Anna Hemdal änka efter komminister Sven Hemdal har skänkt samlingen, som består av hästar i alla former och material samt några foton till Vänersborgs museum enligt en önskan av samlaren att samlingen ej skall skingras.